Anime 101

Kort sagt, er anime en form for tegneserie animation lavet i Japan, hvilket forklarer animes tidligere populære moniker, Japanimation. Animes historie begyndte i starten af 1900-tallet. Dette var da japanske filmskabere begyndte at afprøve nye animation teknikker, der blev brugt i den vestlige verden. Anime nåede ikke mainstream status indtil i 1980 ‘ erne, og siden, så det har blæst, ikke kun i Japan, men i hele verden.

En del af lodtrækningen at anime besidder, er det faktum, at de kan målrette bred værdiskalaer for seerne. Dette er at animes ikke er begrænset til en kategori, men spænder over hele spektret af genrer, herunder action, sci-fi, drama, romantik, horror, og ja, endda erotica. Mange animes ikke begrænse sig til en bestemt genre og bland genrer.

Animation, sig tillader anime skabere at formidle bare om nogen historie, de ønsker. Det er meget lettere at lave en tegneserie om store robotter byder på enorme indsats og ødelæggelse sekvenser end det er at producere en live-action-film, herunder de samme ting. Med de seneste fremskridt i CGI animatorer har endnu mere magt til at overføre deres vildeste fantasi på en skærm. Historier, karakterer og indstillinger er begrænset til hvad skaberne kan fremtrylle i deres sind.

Selvom animes synes at være simple tegnefilm på overfladen, har mange af dem dybere historier og karakterudvikling. Dette kan være overbragt gennem brug af karakter-baserede flashbacks, som skildrer en del af en figurs fortiden til beskueren, så de kan forstå, hvorfor de opføre en bestemt måde eller sige de ting de siger. Juvenile humor kan være smidt i sporadisk i drama-baserede animes, men vær ikke overrasket, hvis du se gribende og dyb karakterudvikling i humor-baserede animes så godt.

Naturligvis er ikke alle animes bare tegnefilm for børn. Faktisk har størstedelen af animes vold, seksuelle hentydninger og sprog, der ikke kan være egnet for børn. Dette er sandsynligvis en væsentlig årsag til hvorfor anime’s popularitet er eksploderet i de seneste par år i hele verden. Med animes, tegnefilm er ikke længere kun for børn og selv voksne kan finde temaer af romantik og drama som de måske ellers finde kun i real-life tv-shows. Den unikke blanding af animerede figurer med mere modne temaer er uden tvivl en fristende kombination for voksen-seere.

De fleste anime serie finde deres fundamenter i manga, eller japanske tegneserier. Disse mangas er som regel et par episoder forud for den faktiske tv-serier og er blevet populære blandt internationale publikum så godt.

Når animes er udgivet i biografer, på tv, eller på dvd’er i lande uden for Japan, skal distributører beslutte, om de vil bruge undertekster eller døbt stemmer. Der er fordele for begge sider af problemet, og der er stærke tilhængere af begge. Nogle seere kan lide at se deres anime uden at skulle læse ord på bunden af skærmen, som de siger, tage væk fra de visuelle fornøjelser af anime. Andre foretrækker at høre den oprindelige voice acting og nyde at læse de mere bogstavelig oversættelser. Dvd’er tilbyde begge parter et tilfredsstillende medium, som de giver mulighed for enten undertekster eller dansk stemme spor.

Nu hvor du kender grundlæggende i anime og dens historie, er det tid til at finde den rigtige animes for dig. Der er utallige ressourcer på internettet, der giver anbefalinger og vurderinger af talrige anime serien, hvoraf mange er let tilgængelige på DVD og selv på tv-stationer. Vælge en genre, læse på anmeldelser og resumeer af viser, at du er interesseret i og nyde.

God jagt.


Skriv et svar